Framtidstro eller framtidsstress?

Ofta pratar vi om tid som om den vore något vi har – eller inte har. Men vad är det egentligen vi menar. Är tiden överhuvudtaget något vi kan kontrollera, eller är det så att tiden faktiskt kontrollerar oss? Vi tidrapporterar, optimerar och planerar, men trots tekniska hjälpmedel med syfte att frigöra tid, känner sig många mer tidspressade än någonsin. Att vara ständigt uppkopplad och tillgänglig – ger det oss verkligen mer tid, eller bara fler sätt att fylla den?

Oavsett om vi planerar, drömmer, skjuter upp eller oroar oss för framtiden, varför inte stanna upp och fundera på hur vi faktiskt förhåller oss till vår tid – både i livet och på arbetet. 

Tid anses av många vara en bristvara – särskilt på jobbet. Men vad händer om vi kan skapa tid? Inte genom fler timmar på dygnet, utan genom bättre förhållningssätt, prioriteringar och arbetskultur.

Avskaffa onödiga möten
En timme i ett kreativt flow känns som fem minuter medan en timme i ett onödigt möte känns som en halv arbetsdag. Ändå är tid lika mycket värd i våra kalendrar. Många företag har därför börjat med “mötesfria dagar” – och upptäckt att arbetet ändå blir gjort. Faktum är att färre möten ofta ökar både produktivitet och välmående.

Tid att tänka efter
Filosofen och fysikern Bodil Jönssons myntade begreppet ställtid, det vill säga utrymmet för ostrukturerad tid mellan aktiviteter, där vi kan reflektera, byta fokus och andas. Visst ger tidrapportering insikter, men den gör oss också till fångar i våra egna kalkylblad. Tänk om saker som reflektion, relationer och idéer förlorar i värde på grund av att dessa är svåra att mäta. 

Tydliggör vad som är viktigt
Ny teknik har hjälpt oss att automatisera och effektivisera. Ändå upplever många att de lägger för mycket tid på att dokumentera, rapportera och samordna. Kanske borde vi ställa oss frågan "varför görs detta överhuvudtaget." Slösar vi tid på fel saker? Chefer har en viktig roll i att hjälpa medarbetare att prioritera bort. Det skapar psykologisk trygghet att inte behöva bevisa sig genom att alltid ha fullt upp.

Tidskultur istället för tidskontroll
Tid är inte bara något vi rapporterar – det är något vi delar. Lyckoprofessorn Micael Dahlen menar att vi borde mäta tid i upplevelser istället för i minuter. Vad är det vi minns från en bra dag på jobbet? Skratten vid kaffemaskinen, ett bra samtal med en kollega, eller att vi blev klara med to-do listan? En organisation som skapar tid är ofta en organisation som lyssnar, litar på och låter människor få jobba smartare – inte bara mer. Kanske är det läge att för gott slå hål på myten att "ju mer upptagen jag är, desto viktigare är jag.”

Nästa gång du hör dig själv säga "jag har inte tid" – fundera på om det verkligen är tid du saknar. Är det istället något annat du behöver: som riktning, lugn, tillit, eller meningsfullhet.
Och tappa inte nuet genom att stoppa in framtiden i en kalender! 

Vi har bollat med Mette Leger, VD Mindom AB. Lyssna på hennes tips för att motverka stress och bättre ta vara på den tiden vi har.

Nästa
Nästa

Rekrytering 2.0