Vårda ditt nätverk, INNAN du behöver det!

Vårda ditt nätverk, INNAN du behöver det!

Lågkonjunktur? Vad händer med jobben? Kommer jag att förlora mitt? Vi har ett större inflöde av interimskandidater än någonsin och interimsmarknaden växer så att det knakar. Som ofta i kristider blir värdet av ett bra och upparbetat nätverk extra påtagligt. Och då menar vi inte tusentals vänner på Linkedin och Facebook, utan ett nätverk som stöttar, rekommenderar och öppnar dörrar. Relationer som har vårdats över tid och som bygger på ett ömsesidigt engagemang. Jag borde ha ringt, jag borde ha gjort det ena eller det andra, men när du väl behöver ditt nätverk är det väl sent att börja bygga.

Vad är då viktigt att tänka på?

Börja med att vara generös, ge utan att förvänta dig att få något tillbaka. Hjulet är runt! Generös kan du vara genom din tid, genom att dela med dig av kunskap, kontakter och affärsmöjligheter. Tänk efter noga, vem har jag i mitt nätverk som kan…? Och ha som vana att introducera personer i ditt nätverk för varandra.

Att lyssna på riktigt är en tiopoängare om du vill bygga långvariga relationer. Visa intresse för vad andra har att säga, istället för att berätta vad du själv har gjort, vill och ska.

Var också glad när andra lyckas. Uppmärksammar du andras framgångar, sprider du glädje och stärker relationen. Ett enkelt meddelande räcker långt.

Slutligen vill vi uppmuntra fler att våga vara sig själva fullt ut. Om någon inte gillar dig för den du är, låt hen vara. I slutändan både hjälper du och gör affärer med dem du gillar!