Den pressade mellanchefen.

Mellanchefen förtjänar upprättelse.

Riksteatern sätter upp Chefen och SVT Play visar Dips. På var och varannan middag skrattas det åt nya mellanchefsskämt: padel har blivit "mellanchefstennis", hövdinghjälmen har blivit "mellanchefsboa" samtidigt som färgsortering av människotyper avfärdas som "mellanchefshoroskop". Är detta ett harmlöst sätt att göra uppror mot systemet eftersom "mellancheferna ju ändå är så många". Att tillåtas sparka lagom mycket uppåt utan att det blir personligt? Vi tycker det är dags att ge mellanchefen upprättelse.

Stötdämpare
Pressad mellan chef och medarbetare kämpar mellanchefen med att leverera resultat uppåt och se till att ha välmående medarbetare under sig. Studier visar att mellanchefer är de som deltar i flest möten och svarar på flest mejl – en ofta otacksam roll, som utåt ger sken av starkt mandat, medan många mellanchefer i själva verket upplever att de har väldigt lite att säga till om. Forskning visar även att det som gör mellanchefsrollen så utmattande är just den ständiga rollväxlingen mellan att vara beslutsam överställd och aktningsfull underställd. Detta rollskifte kostar på både känslomässigt, fysiskt och kognitivt.

Mycket snack och lite verkstad
Utvecklingssamtal, verksamhetsplaner och värdegrundsarbete. Trivselenkäter, manualer och policys. I många företag och organisationer råder en förpappring utan slut. Ibland läggs mer tid på att dokumentera och följa upp hur arbetet ska göras än att utföra själva uppgifterna. Och mitt i allt detta står mellanchefen, som oförtjänt får klä skott för en växande administrativ apparat som både tar tid och kraft från kärnverksamheten. Kanske är det dags att visa mellancheferna mer respekt. Istället för att granska att allt går rätt till, borde vi inte granska det som går fel? Tillit föder personal som fokuserar på att göra ett bra jobb, och på köpet räddas mellanchefens hälsa.

Snacka inte skit om chefen
"Han är psykopat!" eller "Hon är narcissist!". Ibland verkar det vara en mänsklig rättighet att prata illa om chefen. Trots att de starka uttrycken i grunden kan handla om något så enkelt som att ett beslut från överordnad ogillas av medarbetarna, kan det ändå vara svårt att inte ta påhopp personligt. Mellanchefen är trots allt bara människa. Säkert finns det en och annan galning också bland dessa, men de flesta mellanchefer gör så gott de kan i ofta utsatta roller. Hur förfärligt skulle det inte vara om det till slut bara är chefer med emaptibrist som orkar axla chefsrollen.

Förändringsledare
I allt förändringsarbete spelar mellanchefen en nyckelroll. Hens förmåga att översätta förändringen som ska genomföras till något med innebörd för medarbetarna, något som de kan relatera till och känna engagemang för, är helt avgörande för framgång. Är inte mellanchefen med i processen stannar förändringsarbetet upp. Därför har högre chefer i organisationen ansvar att se till att mellanchefen faktiskt får tid och möjlighet att jobba också med de långsiktiga frågorna.

Vem tar över?
Under de senaste tio åren har intresset för en chefskarriär halverats bland unga. Studier visar att av de som jobbat minst åtta år efter universitetsexamen väljer endast 15% chefsbanan framför en specialistroll. Enligt dessa unga är det tråkigt att vara chef. Det dammar ännu mer om just mellanchefen, istället är det nu bland specialisterna rockstjärnorna finns. Unga människor verkar bara vilja leda andra om de själva får stå i strålkastarljuset. Kanske behöver hela chefsbegreppet uppgraderas och moderniseras, för att också attrahera morgondagens mellanchefer.

Dagens fråga har vi ställt till olika personer i rörelse: Vad är en mellanchef för dig?
Lyssna på svaren.