Hitta rätt partner i rekryteringsdjungeln.

Hitta rätt partner i rekryteringsdjungeln.

Det är kandidaternas marknad där ute och många slåss om samma kompetens. LinkedIn har gjort kandidater mer sökbara och fler och fler väntar på att bli kontaktade, snarare än att söka jobb på egen hand. Oavsett om du behöver en interimare eller någon på längre sikt, kan det vara svårt att hitta rätt partner i rerkyteringsdjungeln.

Förstå affären 
Att rekryteraren förstår vad som skapar framgång både på marknaden och i rollen/funktionen är helt avgörande. Ofta är brancherfarenhet mindre viktigt än en övergripande affärsförståelse.
Pris 
Betalningsmodeller baserade på antal månadslöner blir mer och mer ointressant. Det som avgör är istället hur svårt det är att hitta kompetensen, hur stort sökområdet är och hur den interna beslutsprocessen ser ut. Vad gäller interimsrekrytering påverkas priset av interimarens senioritet och längd på uppdrag. 
Flexibilitet 
Rekrytering handlar om människor. Slutkandidater hoppar av, chefer byts och organisationer ritas om. Flexibilitet och snabbhet är nödvändigt för framgång i all rekrytering. Det är kandidaternas marknad och bra kandidater sitter inte och väntar. Vad gäller interima lösningar där personen ska vara på plats inom några dagar är snabbhet helt avgörande.
Geografi 
Självklart går det att följa en kund ut i världen, men when it comes to it, är rekrytering lokalt. Det handlar om trovärdighet, om att känna den lokala marknaden, kulturen och människorna.
Employer Branding 
Rekryteraren är din förlängda arm. Du väljer någon som representerar dig gentemot alla kandidater, inte bara den som får jobbet. Hur säljer rekryteraren in ditt bolag och den aktuella tjänsten? Engagemang smittar och känner rekryteraren samma passion som du gör?
Leveranssäkerhet 
Grundförutsättningen är självklart att du får den produkt du betalar för. Men vad händer om du inte är nöjd med presenterade kandidater? Om kandidaten hoppar av efter påskrivet avtal? Om du gör en omorganisation och behöver en helt annan profil? Läs igenom vilka garantier som gäller och vilket ansvar du respektive din rekryterare har.
Trivsel 
Det är lättare att jobba med folk man gillar och alla gillar olika. Det ska vara lätt att kommunicera, du måste känna tillit och förtroende men det har aldrig skadat några affärsrelationer om det dessutom är trevligt att samarbeta.
Erfarenhet 
Att jobba med människor är ett livslångt lärande och rekrytering är ett av alla yrken man blir bättre på med åren. Men vem är det som faktiskt levererar? Den som säljer in, den som jobbar med research, eller den som gör personbedömningarna? 

Ingen är bäst på allt! Fundera över vilka parametrar som är viktigast för dig och välj den leverantör som är stark just på det du söker. Ta referenser och lyssna på tidigare kunder.

Vad avgör ditt val av rekryterare? Vi ställde frågan till olika personer i rörelse. Lyssna på svaren.

Prenumerera på våra Microspaningar.