Inspiration från bokmässan.

Inspiration från bokmässan.

Att vara nyfiken, öppen och att tänka i nya banor är idag en förutsättning för bibehållen konkurrenskraft. Interim Minds besökte bokmässan i Göteborg, fyra dagar med inspiration kring ledarskap, psykologi, hälsa, livsstil, samhällsorientering, forskning och bildning i största allmänhet.

Anders Hansen — bokmässans stora stjärna.

Anders Hansen, leg.läkare från Karolinska Institutet och överläkare i psykiatri, är högaktuell med boken Skärmhjärnan, uppföljare till den kritikerrosade boken Hjärnkraft. Att vi lever i en digital värld, okänd för våra hjärnor, vilka konsekvenser kommer det att få för oss? Några intressanta fakta från Anders nya bok:

  • Vi rör mobilen över 2 600 gånger per dag och plockar upp den i genomsnitt var tioende minut - alla vakna timmar. En av tre kollar mobilen minst en gång per natt också (hälften av alla 18-24 åringar).
  • 40 % av oss skulle hellre vara utan sin röst en hel dag än utan mobilen.
  • Att göra mobilen svartvit kan minska stress. En skärm utan färger utlöser mindre dopamin, vilket gör stor skillnad på hur länge du vill fortsätta att scrolla.
  • Hälften av alla svenska tvååringar använder internet varje dag. En klar majoritet av alla sjuåringar använder internet dagligen och bland elvaåringar har 98% en egen mobil.
  • Varje minut skickas 187 miljoner mail och 38 miljoner textmeddelanden. Det görs 3,7 miljoner Googlesökningar och en miljon Tinderbilder svajpas åt höger eller vänster.
MicrospaningarPia Sander